FUSIÓN

6 d’abril

Centre Cultural de Canals

19 h. Col·loqui amb el artistes

19’30h. Concert.

Entrada lliure fins completar aforament de la sala.

 

FUSIÓN

Música sinestèsica en 3D

Garaikideak – Centre de Música contemporània.

 

 

PROGRAMA DE CONCERT

 

Ignacio Fdez. Galindo………………………………………Esquisse (2024)(*)

Ignacio Fdez. Galindo i Pablo Arricibita (set d’electrònica).

David Cantalejo Gómez………………………..Punto de Fusión (2021)

Irene Villar (flauta), Xabi Olazabal (acordió).

 

Aitor Urquiza Cirauqui………………………………….Lotura batura (2021)

Ainara Martínez (txistu, txirula, salteri, tambor i tambor greu),

Xabi Olazabal (acordió).

Yolanda Campos Bergua……………………………………………Nova (2021)

Irene Villar (flauta i piccolo), Sergio Eslava (saxo baríton i spring drum).

Ignacio Fdez. Galindo…………………………………………………..Vitrubio (2024) (*)

Ignacio Fdez. Galindo i Pablo Arricibita (set d’electrònica).

(*) Estrena absoluta.

Un dels darrers projectes de recerca i creació del Centre de Música Contemporània Garaikideak, en col·laboració amb l’artista sinestèsica Miren Karmele Gómez -sinesK-, és una innovadora proposta multidisciplinària que uneix música avantguardista de nova creació, percepció sinestèsica i noves tecnologies.

Les obres que es donaran cita en aquest concert, dues estrenes absolutes, prenen com a punt de partida la fusió en la seva accepció més literal: la unió de dues o més coses diferents formant-ne una de sola. Diferents tipus de fusions integren les obres del programa: fusió estilística, fusió com a procés físic present a la natura i processos de fusió nuclear a les estrelles. Quatre obres de creació molt recent, compostes per autors del CMC Garaikideak, per a un concert innovador que crearà un espai acústic i escènic d’expressió multidisciplinar.

L’espectacle incorpora la percepció sinestèsica de l’artista Miren Karmele Gómez -sinesK-. La sinestèsia és l’experimentació de dos o més sentits simultàniament i que només tenen algunes persones. Ja el 1999, l’investigador italià Tornitore, a la seva Teoria de la Història de la sinestèsia, declara que ja Pitàgores, Aristòtil i Newton identificaven la presència d’aquests fenòmens sensorials. Tant Tornitore com el nord-americà Richard Cytowic, el 1995, van coincidir a afirmar que el camp d’estudi de la sinestèsia només es podrà eixamplar a partir del desenvolupament de la neurociència i, en particular, de la neuropsicologia, amb auxili de la tomografia computada del cervell.

A “Fusión”, l’artista realitzarà instantànies visuals en una mena de llenç tridimensional de les cinc obres dels autors de Garaikideak. Les peces seran dibuixades i projectades simultàniament mitjançant un programari de realitat virtual que incorpora unes ulleres en 3D, una eina que permetrà descobrir als espectadors el meravellós univers de la nostra artista sinestèsica.

QUI SOM

El Centre de Música Contemporània GARAIKIDEAK és una iniciativa cultural de caràcter privat i sense ànim de lucre, creada a Pamplona el 2010, i impulsada per músics de Navarra, Aragó, Euskadi i La Rioja.

MISSIÓ

Compondre, interpretar i promoure la difusió de música contemporània de nova creació.

VISIÓ

Ser un centre d’autors i intèrprets de referència a l’àmbit de la música contemporània.

BREU TRAJECTÒRIA

Al gener del 2010, en el marc d’una trobada promoguda per diversos compositors i intèrprets residents a Navarra, es proposa un projecte per a la creació i difusió gratuïta de treballs de composició dins del camp de la música contemporània.

És així com es constitueix l’associació cultural Centre de Música Contemporània Garaikideak comptant des dels seus inicis amb la col·laboració de més de trenta intèrprets i autors de Navarra, Aragó, Euskadi i la Rioja. Actualment, el Centre està integrat per cinc compositors i una dotzena dintèrprets.

Des de la seva fundació, Garaikideak ha fet més de vint produccions musicals i multimèdia, tallers didàctics i vuit edicions del Festival de Música Contemporània de Navarra – NAK – que, des de l’any 2015, se celebra de manera ininterrompuda cada mes de setembre a Pamplona (Navarra).

L’associació ha creat més de seixanta obres musicals que formen part d’un catàleg virtual de partitures de lliure accés que es poden descarregar a través del web. A més, ha propiciat l’estrena de més de quaranta obres musicals de diversos autors i autores, estrenes de dansa contemporània i més de vint obres visuals i cinematogràfiques de nova creació.

https://garaikideak.com/

garaikideak@gmail.com

https://nakfestival.com/

TRANSLATE