Nuno Aroso

15 maig. 

NUNO AROSO 

(Portugal)

Solo percussió

19h. Col·loqui amb l’artista

19’30 h. Concert.

PROGRAMA

Garden Eight (2008) – Lei Liang*

City Walk (2021) – João Pedro Oliveira**

Michelangelo’s Empire Turbine (2021) – Panayiotis Kokoras**

Trio (2021) – Ângela Lopes **

Puzzle II (2009) – Álvaro Salazar

* Estrena Europea

**Estrena absoluta. encàrrec d’Arte no Tempo, 

    finançada per DGARTES (Portugal).

Garden Eight (2006)

«Vaig compondre una sèrie de peces titulades Gardens, en honor de la dinastia Ming Yuen Yeh, el primer i més exquisit tractat d’horticultura xinesa. Els jardins, en aquest discurs, no es tracten com un espai reduït, sinó com un entorn ampliat. El jardí xinès és un món visual i un món d’altres sentits: núvols que passen per allà, muntanyes remotes, el so de les campanes dels temples antics, la fugacitat de les estacions, … totes formen part de l’espai ampliat. recitant un poema o tocant la cítara de set cordes, el nostre esperit es capbussa al jardí mentre seguim sent observadors reflexius. Aquestes peces són jardins musicals. Per adonar-vos-en és caminar per un jardí de sons «.

Lei Liang

City Walk (2021)

«Una ciutat imaginària … Caminem pels seus carrers. Cada pas té un so, cada pas projecta un timbre, cada moviment té una personalitat única. Caminem, correm, ensopegem, dubtem, parem, tornem a caminar …

Recollint tots aquests moments i els sons produïts, estem construint una imatge sonora d’un passeig per aquesta ciutat, un passeig per la ciutat .“

João pedro Oliveira

Michelangelo’s Empire Turbine (2021)

Aquest treball per a matraques modificades i amplificades s’estableix dins d’una línia de creació que s’ha convertir en una característica vinculant de la filosofia de creació de Kokoras: gran simplicitat en les fonts, contrastant amb això l’exploració sonora total dels elements disponibles. L’Empire Turbine de Miquel Àngel afegeix un to una mica divertit al solístic mitjançant un instrument de gran banalitat, normalment associat al que seria una joguina, un mitjà instrumental de poca noblesa. L’obra es va compondre el 2020 i té, en el present concert, el seu debut absolut als escenaris.

Panayiotis Kokoras 

Trio – Ângela Lopes (2021)

L’obra proposa un breu diàleg, d’uns 5 minuts, entre entitats sonores que s’acosten o allunyen, inevitablement acaben desmoronant-se i confluint: dues entitats són absorbides per l’electrònica fixa: un vibràfon i una trompa manipulats sonorament. i una altra, acústica, que es representa amb un vibràfon que es reprodueix en directe.

Puzzle II – Álvaro Salazar (2009)

Desenvolupada partir D’Estudios Incomunicantes (2008), per a dos cors i pianos recitats, del compositor Álvaro Salazar, l’obra Puzzle II, per a percussió i electrònica, sorgeix d’una revisió dels materials que s’utilitzen en aquesta obra. S’intenta tornar a adaptar els materials, reorganitzant-los, estenent-los o comprimint-los, exportant-los a altres entorns de timbre de percussió (quatre testos de fang, 3 blocs de fusta, un tambor, 1 sonall i 1 vibràfon). Com en el muntatge d’un trencaclosques, els elements cel·lulars que s’empren en aquesta versió són, tot i estar insertats en una estructura estricta, recollits i ordenats per l’intèrpret, cobren sentit en la interpretació final, on s’entendrant com un conjunt, conformant una totalitat.

TRANSLATE