Montserrat Palacios

(Mèxic/València) 

És performer vocal, cantant, artista sonora i antropòloga sonora, especialista en tècniques esteses de la veu -és a dir- la ruptura amb el cant en sentit tradicional, fent ús de textures, tímbriques i registres vocals que sobrepassen les 4 octaves-. Amb formació acadèmica a cant per l’Escola Superior de Música de l’Institut Nacional de Belles Arts (Mèxic) i etnomusicòloga per la Facultat de Música de la Universitat Autònoma de Mèxic, és doctoranda en Història i Ciències de la Música per la Universitat de Valladolid i doctora PhD Cum Laudem a Arts per la Liberis Artium Universitas (Espanya).

Ha realitzat diferents performances vocals tenint com a escenari tant Galeries d’art, sales de concert, tornaveus d’esglésies, muntanyes, monestirs i carrers, entre els quals destaquen: Festival Fase al teatre de la Vila Elisabeth (Berlín), Festival Langen Nacht del Kultur (Kaiserslautern), Gallery Skolka (Praga), Abadia de Götweig (Àustria), Parc de la Champagne Pastre (Marseille), Chiesa di San Marcos (Castilgione di Sicília), Centre Cultural Espanya (Mèxic), Sala de les Alhajas, La Casa Encendida, Teatre de l’Abadia, L’Escorxador (Madrid), MACBA, Museu Picasso, Fundació Joan Brossa (Barcelona), CCCOctubre, Institut Francès, Centre del Carme (València), etc.

Des del 1999 ha estat directora musical dels concerts de campanes del compositor Llorenç Barber a les ciutats de Roma (1999), Cracòvia (2000), Niça (2000), Popayan (199,2013), Quito (2002, 2017, 2018), Santo Domingo, Cartagena d’Índies (2011), Mèxic (2012) Girona, Grenoble, Valparaiso, Morelia (2013), Alba de Tormes (2014) Castiglione di Sicília i Randazzo (2015) Catània (2016), Burgos (2018), Portugal (2016, 2019), La Palma, Gran Canàries, Tenerife, Udine (2020), Oviedo (2021), Lituània (2022) entre d’altres.

El seu treball vocal ha estat referit a la prestigiosa Contemporary Music Review, 2019 i el desembre del 2022 va rebre el Premi AVVAC com a millor artista de l’any.

Actualment és directora del festival pioner a Art sonor i música experimental Nits d’Aielo i Art. 

Ha escrit tres llibres al voltant de la identitat sonora i la memòria històrica en relació amb les campanes i, juntament amb Llorenç Barber, va escriure La Mosca després de l’orella.

De la música experimental a l’Art Sonoro a Espanya ed. SGAE. Crea i dirigeix el Centre de recerca i creació sonora “El cant del cantó”.

És mare de dos fills.

TRANSLATE