Daniela Fugelille

TÍTOL:

Sobre màscares, màscares i mascarades: Obres recents de Louis Aguirre rellegides a la llum de la pandèmia de l’COVID-19

Daniela Fugellie.

ABSTRACT

La vida de l’compositor Louis Aguirre es va veure directament afectada per la pandèmia de la COVID-19, ja que el seu contagi el va portar durant el 2020 a estar a la vora de la mort. 

Al costat d’aquesta experiència personal, podem dir que el món sencer ha canviat arran de la pandèmia, que ens ha fet repensar les nostres formes d’actuar i relacionar-nos, i ens imposa diverses restriccions. 

Es possible dir que obres com Seven nordic masquerades (2017) i Trois contrepoints avec masque (2019), compostes abans de la pandèmia, s’han resignificat a través d’aquestes experiències, encara abans de la seva estrena? 

La màscara, símbol del carnaval, festiva i barroca per excel·lència, és també indicadora del gust per enmascararnos, amagar part de la nostra identitat i vestir-nos amb altres en un joc que pot ser lúdic però també irònic o desencantat. En el present de la pandèmia, el posar-nos la màscara ens confronta diàriament amb carnavals florits però ens recorda també els riscos latents en una societat emmascarada, amb els seus membres tancats en la seva individualitat. La concepció de la “màscara” serà explorada des d’aquestes perspectives en el context de la riquesa musical de les obres esmentades, les que al seu torn s’estableixen diversos vincles amb les arts plàstiques.

BIOGRAFÍA

Directora de l’Institut de Música de la Universitat Alberto Hurtado a Santiago de Xile. És doctora en musicologia per la Universitat de les Arts de Berlín. Entre 2012 i 2015 es va exercir com a investigadora al col·legi de graduats ‘Das Wissen der Künste’ a la Universitat de les Arts de Berlín. Entre 2010 i 2012 va ser assistent acadèmica de la Càtedra Transcultural Music Studies a Weimar, Alemanya. Entre les seves àrees d’investigació hi ha la música docta llatinoamericana dels segles XX i XXI, la història cultural de la música i els estudis de transferència cultural, especialment entre Amèrica Llatina i Europa. És membre de la xarxa d’investigadors “Trajectòries” (www.trayectorias.org) i de l’Comitè Editorial de la Revista Musical Xilena.

TRANSLATE