Anibal Caño

Titol:

Acostament a l’obra de Louis Aguirre:

Anàlisi de les tècniques rítmiques de la música carnàtica en les peces “Oru a Yemayá i Obba” i “Ayágguna II”

Aníbal Caño González

Abstract.

En la música de Louis Aguirre podem trobar elements que fan referència a diverses cultures. Aquesta ponència tractarà les  relacions amb el llenguatge carnático (música de sud de l’Índia), concretament, en l’àmbit rítmic. 

Amb l’objectiu d’una major comprensió de la seva obra, ens introduirem en diverses de les seves peces per analitzar l’ús de les tècniques rítmiques carnátiques que l’autor fa servir. D’aquesta manera podrem observar quina funció aquestes exerceixen i quin resultat musical obté, entre altres coses; mostrant-una lògica estructural-discursiva dins d’una gran complexitat, característica de la seva obra.

Des del paper de compositor, es comentaran d’una banda les aplicacions que aquest recurs ofereix de manera general. I, d’altra banda, des d’un punt de vista més personal, quines eines se’ns presenten amb el control de l’llenguatge musical d’aquesta cultura en l’aspecte del ritme.

BIOGRAFÍA

Va naixer a Miranda de Ebro (Burgos) el 1997. Va obtenir el grau professional de clarinet al Conservatori “Lucrecia Arana” d’Haro (la Rioja) i la llicenciatura en composició al Conservatori Superior de Música d’Aragó (CSMA). Durant la seva formació va ser alumne d’Agustí Charles i José María Sánchez-Verdú així com de Nacho de Paz, Jesús Navarro i Juan José Eslava. Va rebre diverses masterclasses impartides per, entre altres, Tristan Murail, José Manuel López-López, Mark André, Francisco Coll o Fabien Levy.

Va realitzar encàrrecs per a l’Orquestra de Cambra Gregorio Solabarrieta (OCGS) dirigida per Asier Puga i Igor Urruchi com a solista, i va estrenar, d’altra banda, durant la SMR (Setmana de Música Religiosa) de Conca. Va obtenir menció d’honor en el “39 concurs de joves compositors Frederic Mompou 2018”. Simultàniament, ha realitzat diversos cursos de direcció musical amb Enrique Garcia Asensio i Bruno Aprea.

Les seves influències abasten diversos estils, des de música impressionista a certs corrents de la música contemporània. Incorporant, al seu torn, elements referents a gèneres com el jazz, el post-rock, l’electrònica i la música experimental; amb els que actualment està treballant per a la creació en el camp audiovisual.

E-mail: anibaldtx@gmail.com

TRANSLATE