Louis Aguirre

Louis Franz AguirreCompositor Resident 2023

(Cuba / Dinamarca, 1968).

Des de 2004 resident a Dinamarca, Louis Aguirre es va formar com a compositor, violinista i director d’orquestra. El 1995 es va convertir en el director titular i director artístic de l’Orquestra Simfònica de la seva ciutat natal, Camagüey. De 2001 a 2004 va estudiar composició en el Conservatorium van Amsterdam a Holanda en la línia «Música contemporània a través de tècniques no occidentals» sota la guia dels professors R. Reina i Jos Swaanenburg. El 2004 es va traslladar a Dinamarca, on també va obtenir Cum laude el Diploma en la Classe Solista en Composició al Conservatori de música de Århus (2007) sota la guia de Karl Aage Rasmussen i Hans Abrahamsen. Considerat un dels compositors Llatinoamericans més destacats de la seva generació, la seva música ha estat catalogada com «música infernal «i» No apta per als dèbils de cor «.

Aguirre és considerat una veu forta i original en l’escena musical danesa i internacionalment. Moltes de les seves obres estan inspirades en les religions afrocubanes, els seus textos, i ritus religiosos.

El seu catàleg compta actualment amb més de 180 obres i inclou òpera, música orquestral i de cambra, per a instruments a sol, música vocal, coral, electrònica i didàctica.

En els últims anys, la música de Louis Aguirre s’ha estès cada vegada més a nivell internacional amb 40-50 execucions anuals a càrrec de solistes i ensembles de renom.

També participa activament en l’escena musical danesa com a membre del grup de compositors «Snow Mask», i com a director artístic del «Snow Mask Ensemble».

Entre els seus premis recents podem esmentar:

2019- Awarded el prestigious Cintes-Brandon Foundation Prize in Music Composition, USA.

2015- Awarded the prestigious 3 Years Grant by the Danish State Arts Council.

2013- A short film with Aguirre s music, and directed by Russian film maker Maria Yaborska was Finalist at the Cannes Film Festival.

2011- Winner (1st prize) of the 2011 Martirano Award, University of Illinois, USA.

Algunes de les més recents publicacions sobre la seva obra són:

  • Acta Musicologica, Volume 90, Number 1, 2018. Música, ritual y sacrificio: Una nueva estética afrocubana en Ebbó , ópera-oratorio de Louis Aguirre by Dr. Iván César Morales Flores.
  • Twentieth-Century Music 17/3, 2020. Published by Cambridge University Press.Art Music and Transterritoriality: Reflections on Cuban Migrations to Europe during the 1990s.

“Lithuanian Musicology” No 21/2020: A “Special Period in Times of Peace”: Emergence, Exodus, and Evasion on the Cuban Music Map of the 1990s by Dr. Iván César Morales.

Musicalisis.es. Las técnicas de la música  carnática en las obras “Oru a  Yemayá y Obba” y “Ayágguna II” de  Louis Aguirre. Aníbal Caño González. 

http://musicalisis.es/aguirre.htm?fbclid=IwAR2Rf8dkVAcnZLAYatFsZMnun1A5a6oUZk_xLICXf53Or7T6vECJsXghS_0

“Louis Aguirre is a strongly individual composer with an unusual spiritual background in Afro- Cuban religion. One of the foremost contemporary cuban composers of today, widely performed and commissioned internationally, the music of Louis Aguirre strikes one with a tremendous blow. It has the power of an exorcism, brutal and impenetrable, and requires the utmost from performers and their instruments. His music is a strange marriage of modernism with the mysteries of the Afro-Cuban Santería religion. Extreme sonorities, irascible micro-tonal melodic designs, frantic sound blocks, complex micro-rhythmic relationships and a wide range of unconventional timbral effects, are some of the components that articulate the exuberant language of Aguirre’s work.”

Dr. Iván César Morales Flores, Professor i musik ved University of Oviedo, Spanien.

L O U I S  A G U I R R E

Compositor

https://louisaguirre.cargo.site/

http://louisaguirre.wix.com/louis-aguirre

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=UPUK2X7QJBC3C

TRANSLATE