Innova Duo

InNova Dúo

Montserrat moltalvo. Flauta

Oscar Martí. Percussió

És una formació camerística constituïda per flauta i percussió encaminada a la difusió del repertori escrit per a aquestos instruments i els pertanyents a la seua família, comunicant la riquesa del món de la flauta i de la percussió i proposant una escolta singular del temps presents. Així mateix, s’ha fixat com a objectiu desenvolupar el repertori dels creadors d´avui.

L’aparició d’aquesta formació, gens usual, sorgeix per la necessitat de difondre un repertori força desconegut per al gran públic i d’una qualitat remarcable; repertori que s’ha enriquit al llarg dels últims anys, posat que ambdós instruments—flauta i percussió— estan vivint una època daurada des del segle XX i que arriba fins als nostres dies. Els compositors contemporanis veuen en la flauta, d’una banda, un instrument d’arrels mil·lenàries però adaptada als temps moderns, un instrument expressiu que encara té molt a dir en el panorama musical i estètic dels nostres dies i a més posseeix una variada família d’instruments, com ara el flautí, la flauta en sol o la flauta baixa, que encara augmenten més les seues possibilitats sonores i expressives. D’altra banda, la percussió, relegada en altres temps a simple instrument d’acompanyament, durant el segle XX s’erigeix com a instrument solista i les noves mirades tímbriques han fet que l´instrument es desenvolupe cap un pla més retrospectiu. Compositors com Messiaen, Xenakis, Cage o Boulez han fet que la varietat sonora siga el punt d´inflexió dins la gamma de possibilitats que contempla, com ara els parxes, les làmines, fusta o metall.

La combinació d’ambdós instruments proporciona als compositors una taula d’experiments on fusionar ritmes, timbres, efectes sonors…, gràcies a la varietat d’instruments i timbres dels dos instruments, el que fa dels concerts una experiència única i interessant, tant per al públic entès com per a la resta. El programes tenen un fil conductor, basats en l’estil dels compositors les obres del quals s’interpreten i que van des de la formació solista fins al duet, des de la utilització d’un sol instrument fins al desplegament de tota una família damunt de l’escenari, abarcant diverses combinacions, com ara flauta i drums, flauta i marimba/vibràfon, flauta o flautí i set-up, flauta en sol,… Les combinacions són múltiples i contribueixen a fer d’aquest un espectacle molt complet i sempre diferent, en constant evolució.

InNova Dúo naix en 2006 per a mostrar un repertori eclèctic que comprèn peces fundadores de la música contemporània per a flauta i percussió, altres obres atípiques influïdes per diferents corrents i estils nacionals i d’altres que posen en valor les particularitats de la percussió i la flauta a l´avantguarda actual. La relació entre multiplicitat de les veus i unitat dels timbres s’explora de manera brillant en tot el seu repertori.

Aquestos músics posseeixen el gust de la plàstica sonora, de la interpretació instrumental i del mestissatge sonor. Ritme, poesia, joc sonor, potència, subtilesa i lirisme interactúen en els seus programes construïts com viatges (súper)sònics.

InNova ha participat en el Festival de Música Contemporània d’Alacant, i ha sigut invitat als Encontres de Percussió, I Xornada de Percusión a Rianxo, Museu de la Universitat d´Alacant,  I Convenció de la AFE, Festival SoXXI “Vila de Canals”, Cicle Asonancias XXI d´Alacant, Concerts al Mubag, etc. 

Els programes contenen obres capitals per a aquesta formació dels compositors més importants dels segles XX i XXI, com ara Jolivet, Luis de Pablo, Giacinto Scelsi, Toru Takemitsu, Mauricio Sotelo, Philippe Hurel, Mercedes Zavala, André Boucourechliev, Salvador Brotons… així com composicions menys conegudes però tanmateix força interessants.

Els seus components són Montserrat López Montalvo (flauta) i Óscar Martí Puchalt (percussió).